Planlegging av spiselig hage

Jeg har hatt en liten solfylt hageflekk med en del naturtomt på Nordstrand i Oslo i 14 år. Her har det nesten bare vært blomster uten at jeg har vært særlig flink til å luke eller gjødsle. Blir litt lei i juni/juli. Skvallerkål stortrives, men «Gratis Skvallerkål Selvplukk» ble ingen suksess.

NOR_1587

Så fikk jeg øynene opp for at vi kan gjøre noe bedre; «When you can’t beat them- eat them» altså bruke ugresset til noe sunt og godt. Og lage en spiselig hage uten kjemikalier for både oss selv og biene og humlene som sliter om dagen. Ugressfritt blir det ikke uansett. Og husk: jorda skal ikke se mørkebrun ut. Da er ikke mikroklima ivaretatt.
Sumsum summasumarum så betyr det mye det hver og en av oss gjør. Husk litt sprøytefri mat til humler og bier!

plant-these-to-save-the-bees

Se bloggen til venstre, hvis du vil, fra kurset om «Spiselige Ville Vekster» inkludert ugress bruk.

Villevekster.maldonsalt

 

Jeg tok et magisk kurs i Permakultur Design over 10 dager/72 timer i fjor sommer med Jan Bang på nydelige Vollen i Asker. Med herlige folk og deilig hjemmelaget mat lærte vi blant annet  å observere forholdene, la naturen jobbe for oss, designe bærekraftige og nyttige løsninger.  I tillegg var det praktiske oppgaver som å snekre hønsehus, plante og lage potetbinge for at potetene kan vokse i høyden. Det var veldig sosialt med 15 herlige folk blant annet en professor i geologi, lege, arkitekter, fra Tyrkia, Island og Norge. Kurset kostet kr. 6500,- inkludert hjemmelaget økologisk og smaksrik vegetarmat.

Hønsehusbygging

Denne våren tar jeg et kurs i Økologisk Hagebruk på Sagene med økoguruen Nina Berge. Kveld 1 var om jord, jordforbedring og kompost. Kveld 2 er om planer, planter og ugress. Bloggen her er en liten blanding av økologisk og permakultur prinsipper. Og nærmere beskrivelser om planter, ugress og skadedyr kommer i senere blogg.

Økologisk hagebruk tar ikke bare hensyn til mennesket på kort sikt, men helheten på lengre sikt også for jordsmonnet, mikroklimaet, livsviktige insekter som bier og humler . 

1. Observasjon av hagen

• Ta en grundig gjennomgang og besiktige området godt i forkant. Dette er en av de viktigste jobbene du gjør og er jo ganske deilig. Mindfullness får du på kjøpet.

Følgende blir beskrevet nærmere senere:

Jord (jordsmonn og jordforbedring i egen blogg: https://ecoteria.wordpress.com/2014/04/08/okologisk-hage-kurs-pa-geitmyra-oslo/)
Klima (hvilken sone og hvor mye sol, vind og ly er det på tomten)
Tid (når kan du så hvilke planter, inne først(Oppal) eller rett ut?)
Plass (Hvor mye plass krever plantene dine?)
Plantemateriale (frø, planter, stiklinger)

2. Nåtids design kart

Lag et Nåtids Design kart med soner1 nær huset og inngangen, 2 litt lenger unna, 3…4.…, som viser hvordan tomten/terrassen ser ut nå og noter solforhold, vind, ly og jordsmonn.

Hage.metropolitan-green

3. Fremtidsønsker:

Finn ut hva du ønsker deg, sjekk og noter hva de trenger av jord/gjødsel/solforhold og plass og hvor du finner de. Mye nyttig info finner du på Bioforsk Økologisk: http://www.agropub.no/id/1480?q=urter.

• Deretter kan du for eksempel ta et matpapir og tegne inn overordnet det du ønsker i forskjellige soner og legger over nåtids kartet ditt. Da kan du lettere teste og  justere planen din underveis.

• Ta da hensyn til om du ønsker noen spiselige planter (urter, blomster…) i nærheten av inngangen (sone1) og kanskje grønnsaker i sone 2 og/eller 3.
Og  litt usprøytet mat til humler og bier?
• Tenk på at en del planter gir synergieffekter til hverandre (lengde på røttene, skygge, næringsbehov og -innhold). Da blir det mindre jobb for deg i etterkant. Se neste blogg om dette tema.

• Du kan også lage kasser eller potter med litt av hvert i hvis du ikke har så stor plass. Også vertikale hageløsninger finnes det mye supre, dekorative løsninger om på nettet.

Pyramidehage

Tegne bed som ønskes i hver sone med planteavstand

Vekstskifte er viktig for å ikke utarme jorden. Det vil si at du lager en plan som gjør at plantene bytter plass hver år i en sirkel.Finn god info her http://hagebo.blogspot.no/2011/11/vekstskifte.html

 

4. Innkjøpsliste – hva og hvor

• Lag en innkjøpsliste om hva,hvor mye og hvor du får kjøpt det. Et lite forslag her:
Økologisk jord: http://www.plantasjen.no/sortiment/sa_og_plante/jord_og_bark/52fc308eb61822f700000021/-kologisk-jord

Økologisk jordforbedring/gjødsel/Kalk/Skjellsand ut i fra behovet for eksempel organisk Meitemarkgjødsel: www.nordstrandhagepleie.no eller http://gronngjodsel.no/gronn-oko

Økologiske frø: www.solhatt.no , De sies å ha god kvalitet på sine frø,

Paperpotter til å lage egne frøpotter av avispapir som settes rett i potten før utplanting  www.solhatt.no
Planter : Økologiske finnes det få av på plantesentre bortsett fra urter, men på Helios har de noe røtter som søtpotet.. Spør etter det så kommer det mer! 
Planter for bier og humler (prøv å finne usprøytet eller så selv)
Minidrivhus finner du mange steder. Et billig lite uteskap til kr. 500 på Europris http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=I0109&artnr=151306&qm=sym,3,0,0,0,0
Duk for å dekke grønnsaker mot skadedyr. Info om forskjellige typer her: http://www.e-base.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=list&b_kid=1014681. Finner du maisplast på hagesentere blir det til jord.

edibles-boxes-x

 

En bok som anbefales er Marianne Leisner sin inspirerende og nyttige bok «Planlegging av den økologiske hagen»

5. Ukeplan

Lag en ukeplan for når du sår hva inne og hva du forbereder ute:

 

UKEPLAN FOR HAGEN

FEBRUAR UKE 4 Så Pastinakk inne
MARS UKE 12 Så urter, Ringblomst, Tagetes inne
APRIL UKE 14 Klargjør jorda
APRIL UKE 15 Så Gulrot og Lavendel ute
APRIL UKE 17 Sett Jordskokk og settepoteter
MAI UKE 19 Sett hvitløksfedd
MAI UKE 21 Plante ut Tomat, urter, Fenikkel
MAI UKE 22 Så Sukkererter, bønner
JUNI UKE 23 Luke og gjødsle

6. Planter og ugress (spiselige, til nytte og til pynt)

Følg med i neste blogg om planter (klima, tidspunkt, plantemateriale, synergieffekter og ugress).

7. Skadedyr, forebygging og tiltak kommer i blogg neste uke

 Meld deg på bloggen/Nyhetsbrevet over og du får mer nyttige tips i ny og ne!

Og sett igang davel med  jordforbedring med økologisk jord og gjødsel!

NOR_1674

Lykke til og vi gleder oss til å høre fra deg!