Kaldt inne? Termografimåling / Peis / Kakkelovn

Varmt (og samtidig sunt) hjemme!

Hos meg har det vært bikkjekaldt på vinterstid selv om jeg fikk ny og mer effektiv peis ifor.

Hus.Isolasjon.bikkjekaldt

Jeg lurte på hva som var årsaken til kulden:

  • Vinduene?
  • Isolasjon i veggen?
  • Gulvet?

Gulvet ble isolert for noen år siden med Rockwool. Det er steinull/mineralull som kan sprøytes inn i vegg eller gulv. Det skal være miljøvennlig ifølge Byggtjeneste sin sertifisering Eco Produkt (for næringslivet) og EPD kvalifisering (som kun sammenligner tilsvarende produktgrupper). Det er imidlertid motstridende opplysninger i fagmiljøet om mineralull, bla når det gjelder fuktskader og inneklima. Svanemerket sertifiserer ikke isolasjon da det er svært kostbart og omfattende å opprette en ny produktgruppe.

Steinullen ble sprøytet inn via små hull som ble borret i gulvet. Det gikk raskt og uten søl for ca. kr. 15000 for 60 kvm. Men det ble ikke varmere og jeg synes hals og slimhinner er svært irriterte på vinteren hvilket ikke er tilfelle utenfor huset. Det inneholder noe kjemikalier og burde antagelig vært tettet bedre mot inneluften enn trepluggene som ble brukt som propper i hullene i gulvet. Det kan i tillegg være at det er blitt for tett inne etter at den åpne, gamle peisen ble byttet ut. Riksantikvaren sier man skal være forsiktig med mineralull som isolasjon da det kan tiltrekke fukt og hussopp. Mineralull har ikke hygroskopiske egenskaper og slipper ikke fukten ut igjen. Det kan i tillegg gjøre kjeller kaldere. Den kalde luften møter varmere luft ovenfra og skaper kondens/fukt.

«Problemene skyldes ofte lekkasjer, damp fra våtrom, dårlig ventilasjon, klima og beliggenhet. Langvarig fuktighet gir som regel en uheldig oppblomstring av både bakterier, sopp som kan bryte ned bygningens konstruksjoner (og gi helseskader red.adm). Denne prosessen kan skje i det skjulte og oppdages ikke feilen før lukt og synlige spor kommer frem, er det som regel for sent og kostbare tiltak må iverksettes.

En termografikontroll kan påvise fuktighet skjult bak kledning eller i bygningsmateriale.Fuktighet holder på temperaturen lenger enn luft og fuktige områder tydeliggjøres og skiller seg ut..» Termografikontroll

Kulden kryper fortsatt opp til leggen selv om jeg fyrer i peisen. Brrr…..

Stue 20140226 007Peis Contura 556 fra «Varmefag» på Ryen. De gjorde en rask og effektiv jobb med mur og installasjon. Det ble veldig fint synes jeg. Peisen varmer godt, men gulvet er kaldt fortsatt.

En vakker kakkelovn fra Kackelugnspannan med vannpanne er et uovertruffent valg som supplement (på ekstra kalde dager) til solfanger, men leiligheten min er for liten. Den er ganske kostbar også, men se så lekker:

Kakelugn 650 rum

Termografimåling – måler hvor kulden kommer fra, eventuelt brudd i rør og hvilke tiltak som er mest hensiktsmessige.

peiskos

Så kom jeg over termografimåling. Koselige Torgeir kom med kamera og utstyret sitt. (Det er ikke hans ben på bildet, altså…Hehe…og jadda…utstyret er en sterk vifte og kamera). Viften, som har styrke som 10 kjøkkevifter, trekker luft inn i rommene utenfra og viser hvor mye luft som kommer inn (Tetthetsmåling/Trykkmåling). Kameraet viser hvor kulden kommer fra i farger. Alle flatene ble fotografert på et par timer og rapporten kom raskt for totalt ca. kr. 5000. I kameraet fikk jeg se at vinduene på soverommet var veldig klare for utskifting (helt sorte flater), mens de store stuevinduene var helt ok. Veggene var også bra.

Det sparte meg for mye penger!! Det er viktig å velge en som er sertifisert til å utføre temografimåling. Hvis ikke kan det bli bortkastede penger.

Termografi

Termografi rapporten til Torstein

«..Kontrollen avdekket betydelige luftlekkasjer rundt alle vinduene på soverom, kjøkken og bad. Noe bedre i stuen. Vinduene er gamle og har datidens u-verdi, defekte vridere og ventiler. Jeg anbefaler utskifting av disse vinduene. Stuevinduene er bedre og kan fungere med reparasjon av vrider og ny gummilisting. Det samme gjelder terrassedøren. Varmekilde under vinduer anbefales.

Veggene ser ok ut, ingen luftlekkasjer i etasjeskille, men noe trekk bak gulvlist mot terrassen. Kan sannsynligvis tettes med fyllmasse.»
10.februar 2014.

Les mer om hva Termografikontroll kan gjøre for deg her

Gulvvarme

Jeg vil gjøre noe mer med gulvet for å få en lun temperatur. Temperaturen i rommet kan senkes når gulvet er lunt. Jeg tenker å legge varmefolie under parketten siden den:

  • Ikke bygger så mye
  • Vil gi mer behagelig innetemperatur
  • Bruker ikke særlig mye strøm

Jeg sjekker om varmepumpe kan være et alternativ prismessig og for miljøvennlighet. Det finnes et uttall å velge i.

Her er innlegget om energieffektivisering og valgmulighetene.

Gi veldig gjerne beskjed om hva du har av erfaring: