Kortreist Økoturisme: Bjåen Fjellstove i Setesdalsheiene

Bjåen Fjellstove: Et magisk økohotell med sjarm og sjel

Økologisk hotell med lokalmat? Hva er viktig med det?

Hvorfor Reinsdyrkaker, fersk fjellørret, rype og lokal brunost vi har spist hele livet, når vi får spennende kinamat, indisk, scampi, taco og pizza på Rema1000?
Og hva menes med økologisk hotelldrift forresten?

Deilig frokost med brunost fra setra, hjemmelage brød og havrekjeks i den hjemmekoselige spisestua med blomster på alle bord

DSCN1103

Mange i hjembygda til Ragnhild i de vakre fjellheiene i Bykle midt mellom Oslo-Stavanger-Bergen syntes det hørtes helt merkelig, unødvendig og kjedelig ut og trodde det hadde rablet for Ragnhild. Formaningene var mange.
Bestefaren, som også hadde drevet hotelldrift satte kaffi’n i halsen. Hotelldrift er hardt arbeid. Når det i tillegg stilles strenge krav til sertifisert økologisk drift ble både budskapet fra datterdattera og kaffi’n mye å svelge for bestefar.

Vi fikk god hjelp av store og små til å finne fine turruter ved frokostbordet:

Bjåen vertskap

Det lune, sjarmerende spiserommet med tradisjonelle møbler og interiør. Middagene, reinsdyrkaker og fjellørret med velbalansert tilbehør var helt fantastisk og lokalprodusert!!

Bjåen spisestue

Ragnhild ønsker å bevare sjelen til huset og ønsker ikke å forskjønne det for mye. Hun vil ta vare på det i forhold til gammel byggeskikk.

Bjåen Fjellstove

Bjåen 2

Bjåen altanen

Norsk Økoturisme sertifisering stiller strenge krav til:

  • Hovedfokus på helhetlig lokal samfunnsbevaring og videreformidling av informasjon om tradisjoner og naturområdene
  • Energibruk (Bjåen har garantert leveranse av fornybar energi fra LOS)
  • Co2 utslipp (så vel bilkjøring til butikken, båtkjøring som til reiser)
  • Minst 80% økologiske varer; mat, rengjøringsmidler, tekstiler (vi fikk hjemmestrikkede kluter på rommet)
  • Gjestfrihet og vertskapets kunnskaper om lokalsamfunnet

Det er mye rapportering som Ragnhild synes fungerer fint når det først er i systemet. Det er en del å passe på, men det går litt av seg selv etter hvert. Litt utfordrende er det når 80% av varene må være økologiske, handles inn på forskjellige lokale steder og samtidig ta hensyn til CO2 kvoten.
Det er imidlertid et viktig ansvarsbevisst valg å ta: Bidra til at flere generasjoner kan nyte godt av vår vakre jordklod…og likevel ha det like bra (eller bedre).

Hvert land har sin sertifiseringsordning (foreløpig) og noen synes den norske er for streng i forhold til den svenske. I Norge skal det være en helhetlig økologisk drift. For eksempel kan man i Sverige drive snøscooter kjøring og ha sertifisering på hundekjøring. Jeg synes det er viktig å beholde troverdigheten til en økologisk drift. Les mer om Norsk økoturisme sertifisering her.

Se etter dette merket som gir sertifisering for 3 år av gangen. (Skal mest sannsynlig innlemmes i Hanen fra 2015. Hanen er foreløpig ikke økologisk merking)

Norsk økoturisme logo

 

Drømmer du om ditt eget ØKOHOTELL kan du søke støtte her:

På veggen i gangen henger beviset:

DSCN1206

salg av lokale produkter:

DSCN1113

«Heimslege gleder og gamle draumar»

Ragnhild startet livsverket sitt i 2008. Til tross for sterke formaninger fra flere hold og lite forståelse lokalt, ga hun ikke opp sin visjon «å gje deg gode opplevningar med kvalitet, grøne verdiar og lokalt særpreg». Bjåen Fjellstove fikk økoturismebedrift sertifikatet, som det første i sitt slag i Norge i 2008.

Heia modige sterke Ragnhild som får hjelp med driften av hotellet og gården med 28 melkekyr av familien og mannen sin som er en entusiastisk byggevern forkjemper. Dyktige ansatte er også avgjørende. Randi kommer igjen og igjen til denne trivelige arbeidsplassen selv om det er mye arbeid. Hun stortrives som mange andre ansatte.

Det er et hotell med lokalt særpreg og tradisjonsrik sjarm og hvert rom har sin historie (som henger i en konvolutt på veggen i hvert rom). Rommet vi bodde på hadde Kong Haakon og Dronning Maud overnattet i. Det var stort og hadde egen balkong, gamle bilder og de gamle treskiene til Dr.Torkildsen. Han var rypejeger og stamgjest og brødrende hans dro til Svalbard og fanget 200 isbjørn på 1800 tallet.

Bjåen rom 5

Egen vask på rommet, med hjemmestrikkede kluter og gode senger.

Bjåen rom5

Rom 6 er også lyst og koselig:

DSCN1111

Inn til det hjemmekoselige leserommet med avslappet atmosfære og god litteratur.

Bjåen leserommet

Det er både sandstrand (som hadde rekordhøy temperatur når vi var der),

Bjåen
Veldig sosiale og høflige Frøya ville også tegne…

Frøya tegner

og få KOOOS (eller kløing i heten)!

Frøya er sosial
Ikke så sosiale høner og hane (som ville gjemme seg for fotografen).

DSCN1196
Søte Hunder som passer på:

DSCN1191
Et lite minus for langtidsopphold er noe støy fra veien og fellesdusj, men det ble fullt ut oppveiet av nydelige omgivelser, rom med vask, biblioteket uten tv, mat og service.

Åpent fra 1.juli til 20.august.

Pris: kr.690,- per person inkludert deilig frokost.

Om en liten stund vil Ranghild innlemme gårdsdriften med sine 28 kyr som økologisk besøksgård.

Vi kan virkelig anbefale Bjåen Fjellstove med ypperlig service, gode rom, deilig mat og nydelig turterreng.

Se her for mer informasjon og bestilling hos Ragnhild på Bjåen Fjellstove.

 

Enkle fjellturer til fots i vakre Setesdal- og Ryfylkeheiane.

Fjellturene er enkle selvom en litt uvant fjellgeit fra utlandet synes det var litt for mye pust og pes de første 45 minuttene. Premien ved å komme til toppen og skue utover Setesdalsheien og over til Gaustadtoppen var vel verdt slitet og de småsure minene i begynnelsen. Vi gikk fra ca. 900 moh til ca. 1100 moh. Solen skinte og utsikten er ubeskrivelig vakker.

 

 

Vi fikk med matpakke, kaffe på termos og vaffel med brunost! Kan det bli bedre?

DSCN1128

DSCN1155

Alt som behøves ❤

DSCN1161

Jaaada….Dagens fangst (den lille sorte):

DSCN1066

 

På veien ned igjen mot Breivatn

DSCN1183
Lett turterreng med vakker utsikt og noen få garder i dalen.

DSCN1181

Reisen fra Oslo (4 timer + stopp)
Oslo – Drammen- E 134 hele veien: Konsberg- BØ- Nutvik (stopp her for en superkoselig rast) – Seljord (se Seljordsormen?) -Kviteseid- Melbu – Haukeli
E9: Bjåen

Reisen tilbake til Oslo via Rjukan og over Gaustadtoppen (4 timer + stopp i nydelig fjelllandskap)
Følg skiltene til Rjukan – deretter til Gaustadtoppen – Kongsberg – Oslo

 

Se her for mer informasjon og bestilling hos Ragnhild på Bjåen Fjellstove.

Kontakt oss gjerne for spørsmål: