Snille honningbier lager smaksrik helsekost i bybarnehage
Ragna Riibe Jørgensen startet birøkting i 2009 og med honningbier i Stenshagen Barnehage midt i Oslo by i 2014. Biene er avlet på gemytt og hennes dronninger er innkjøpt spesielt med hensyn til at de er av den snille sorten som ikke angriper folk. Selv har hun blitt stukket et fåtall ganger når hun grafser inne i kuben, men det er en vanesak, sier hun.
Snille bier stikker ikke hverken store eller små (hvis du ikke irriterer de med å grafse i kuben eller sveive for mye med armene)
Her ser du barnehagebarna koser seg med sine snille summende naboer.
3 høstinger i året (1.juli, 1.august og 1.september) gir forskjellig smak til honningen. Tidlig Juli er sommerblomstsmaken rådende, i august har biene fått med seg blomstringen fra de store lindetrærne og nå er høstsmaken fra honningdugg og sent-blomstrende vekster utpreget.
Et glass høsthonning fra BYBI koster kr. 50,-
Biene dør oftest ikke av frost men av fuktighet. Det er dermed avgjørende å benytte fuktregulerende- og isolasjonsmateriale til kubene.
Om vinteren er det viktig å gi biene sukkervann fordi honning er tungt fordøyelig. Blir det avføring i kuben dør de.
Vil du drive birøkt? Da har BYBI kurs i mars (nybegynnere eller videregående).
I Norge eller økologisk birøkt er det ikke tillat med antibiotika i bikubene. Det er tillatt i utlandet dersom det ikke er økologisk drift.
Kjøp derfor norsk og/eller økologisk honning og se etter debiomerket!

De fleste har fått med seg at bier i hele verden sliter, og forskere har funnet at det er sprøytemidler som er årsaken. Selv Veivesenet i Norge har innsett dette og lar gresset i veikanten gro uten sprøytemidler. Slottsparken har satt ut bikuber og latt være å klippe store deler av parken i år.
Vil du også hjelpe de livsviktige humlene og biene?
- ikke klipp alt gresset!
- ikke bruk sprøytemidler!
- Plant blomster bier og humler liker
- Du kan også kjøpe eller lage dekorative insektshotell. Ragna sier det fungerer ypperlig, spesielt for de som har få gjemmesteder for insektene.
«To Bee or not to Bee»
Husk at biene er livsviktige for oss mennesker også med sin polinering av avlinger.
I tillegg viser forskning at honning er et meget sammensatt naturlig antibiotikum.